פצעים בחניכיים
אפטות בחלל הפה בכלל ופצעים בחניכיים בפרט הינם תופעה נפוצה מאוד. אם מופיע פצע בחניכיים, ניתן לזהות על פי כמה סימנים פשוטים אם מדובר באפטה- אפטה היא, על פי רוב, פצע לבן בחניכיים אשר צורתו עגולה, וגודלו יכול להגיע עד לס"מ. האפטה צורבת ומציקה, ופעמים רבות היא גורמת לכאבים בעת אכילה ולעיתים אפילו דיבור. האפטה יכולה להופיע בתור פצע בחניכיים העליונות או התחתונות.
הסיבות לאפטות בחניכיים הינן מגוונות, ולא תמיד ניתן להצביע על סיבה ספציפית- מחקרים רבים מעידים על כך שמדובר בנטייה גנטית, אשר עלולה להתפרץ לאורך החיים עקב תזונה לקויה, מחלה המחלישה את מערכת החיסון, לחץ נפשי וגורמים נוספים.
על פי רוב, הפצע חולף בעצמו תוך לא יותר משבועיים. במידה והוא מסב סבל רב אשר מקשה על התפקוד היומיומי, ניתן למרוח עליו משחות מאלחשות שונות שעשויות להקל על הצריבה. אם האפטה אינה עוברת לאחר שבועיים, יש לפנות לטיפול רפואי על מנת לבחון האם האפטה מהווה תסמין של מחלה חמורה יותר.
אפטות בפה אצל נשים בהיריון וילדים
אפטות בפה מופיעות, על פי רוב, בקרב אנשים בשנות ה-20 ומעלה לחייהם. עם זאת, קיימים גם לא מעט מקרים של אפטות בפה ילדים, ואפילו בקרב תינוקות. לא תמיד קל להורה לזהות כי מדובר באפטה, בעיקר אם הילד קטן מאוד. את האפטה לא ניתן לרפא לחלוטין; עם זאת, ניתן להקל על סבלו של הילד באמצעות שטיפת פה מתאימה ומשחות שמטרתן להקל על הכאב.
גם אפטות בפה היריון הינה תופעה נפוצה מאוד, וזאת בגלל חוסר איזון הורמונלי ולחץ נפשי במהלך ההיריון אשר עלולים לגרום להופעתן. גם במקרה זה, ניתן להשתמש בתכשירים שונים שמטרתם היא אלחוש והקלה, ובד בבד לשמור באופן קפדני על היגיינת פה.
טיפול בפצעים בפה
אפטות בפה עשויות להופיע לא מעט במהלך החיים, ובמקרים מסוימים- להיות מעיקות מאוד ולהפריע לתפקוד היומיומי. על פי רוב, האפטות חולפות בעצמן תוך לא יותר מ-14 יום. אמנם לא קיימת תרופה לפצעים בפה אשר יכולה לרפא את האפטות לחלוטין כך שהן לא יחזרו במהלך כל החיים, ועם זאת- ניתן למצוא אפטות בפה טיפול אשר עשוי להקל משמעותית על הסבל ולסייע לחזרה לתפקוד מלא (דיבור, אכילה).
במקרים של כאב קיצוני שנגרם כתוצאה מהאפטות, ניתן למרוח משחה לאפטות בפה. שוב, נציין כי מטרת המשחה אינה לרפא את האפטה או למנוע ממנה לשוב, אלא לאלחש ולגרום להקלה מקומית. ניתן למצוא משחות טבעיות, המכילות סוגים שונים של צמחי מרפא אשר עשויים לגרום להקלה על הכאב.
במקרים קיצוניים יותר, ניתן לבחור באופשרות של תרופה לאפטות בפה במרשם רופא בלבד- קיימות משחות שונות המכילות חומרי הרדמה המבוססים על סטרואידיים, שפעילותם כפולה- אילחוש מקומי, ובמקביל האצת תהליך הריפוי של הפצע. טיפולים נוספים למקרים חמורים כוללים שטיפות פה טיפוליות, טיפול מקומי בלייזר שמטרתו היא השמדה של החיידקים ועוד.
לטווח הארוך, לאחר שהאפטה נעלמה, מומלץ לנקוט בפעולות המהוות טיפול מונע. כדי למנוע מהאפטות לתקוף שוב, מומלץ לשמור על היגיינת פה תקינה, וכן לשמור על תזונה מתאימה- להימנע מצריכת מזונות חומציים (כמו למשל מלפפוץ חמוץ, לימון ופירות הדר), ולהרבות בצריכת ויטמינים ומינרלים.
טיפול טבעי לאפטות בפה – כיצד?
את בעיית האפטות לא ניתן לפתור לחלוטין, ולא ניתן להבטיח שהאפטות לא ישובו לתקוף בשלב זה או אחר של החיים. עם זאת, כאשר מופיעה אפטה אשר גורמת לכאבים וצריבה בעת דיבור ואכילה, קיימות לא מעט פעולות שניתן לעשות על מנת לגרום להקלה על הכאב, וכן להאיץ את תהליך הריפוי של הפצע. חלק מן התרופות הללו מוצעות על ידי הרפואה הקונבנציונלית, וחלקן אף דורשות מרשם רופא.
עם זאת, מי שחפץ בכך יוכל למצוא גם תרופה טבעית לאפטות- קיימות לא מעט טיפול חניכיים תרופות סבתא, אשר עשויות להיות יעילות לא פחות, ובחלק מן המקרים אפילו יותר, מאשר הטיפולים הרגילים- וברוב המקרים גם בריאות יותר מהם.
חלב עיזים מהווה תרופה טבעית לאפטה בחניכיים. הטיפול בחלב עיזים יעיל מאוד בעיקר כאשר הוא מגיע ישירות מעטין העז אל הפה. עם זאת, חשוב מאוד להיזהר שלא לשתות חלב עיזים לא מפוסטר אשר שהה בחוץ- חלב כזה עלול לגרום לזיהומים שונים, בעיקר בקרב תינוקות, ילדים ואנשים בעלי בעיה במערכת החיסון. ליתר בטחון, מומלץ לגרגר את החלב מבלי לבלוע אותו.
תרופות סבתא נוספות שעשויות להיות יעילות למטרת טיפול באפטות הינן מריחת סודה לשתייה, וכן לעיסת עלי תה ירוק אשר הושרו קודם לכן במים רותחים. בנוסף, קיימת שורה של תרופות הומאופתיות אשר עשויות להיות יעילות למטרת הקלה על האפטות.
דוגמאות