סוגי פריחה בעור

ניתן לסווג את כלל סוגי פריחה בעור לפריחות הכרוניות וביניהן כאלה שהופיעו כבר בלידה או התפתחו עם שנים ונמצאות באזורים קבועים בגוף. ולפריחות פתאומיות שמופיעות באופן בלתי צפוי למשך כמה ימים או שעות. על פי רוב הן יופיעו כנקודות או כתמים אדומים על פני הגוף ולהופעתן יתלווה גם גרד. הפריחות הללו יופיעו על פי רוב עקב זיהום כמו במקרה של אדמת, חצבת ואבעבועות שמלבד פריחה מפושטת שמופיעה למשך כשבוע הם גם מתבטאים בחום גבוה.

ווירוסים נוספים עלולים גם הם לגרום לפריחה שאמורה להיעלם תוך כמה ימים ואינה גורמת לחום גבוה ולתסמינים נוספים והיא אופייניות בעיקר לילדים ולתינוקות. פריחה בעור מגרדת או לא מגרדת עלולה להופיע גם כתגובה לטיפול תרופתי. פריחה בעקבות מזון עלולה להיות מלווה גם בקוצר נשימה והיא תופיע מיד לאחר אכילת מזון מסוים ותיעלם לאחר כמה שעות. אורטיקריה כרונית נגרמת כאשר יש תקלה במערכת החיסונית או מצב נפשי של מתח שגורם להתפרצות יומיומית של פריחה אדומה ומגרדת.  

טיפול בפריחה בעור

מרבית הפריחות כאמור אינם מסכנות חיים ועל פי רוב יחלפו מעצמן בתוך כמה ימים. עפם זאת, לעתים פריחה עלולה להופיע באופן תכוף, ועם גירוד שנילווה לה היא עלולה להביא לירידה משמעותית באיכות החיים של המטופל ולכן במקרים מסוימים יש למצוא כיצד להעניק לחולה או לסובל מהפריחה טיפול רפואי מקל והולם.

טיפול בפריחה יכול להיות משחות שונות החל ממשחות הרגעה וכלה בטיפול של משחה אנטיביוטיות לעור. בכל מקרה לפני שמתחילים לטפל בפריחה חשוב לאבחן מה מקורה ומדוע הופיעה.

לשם כך חשוב לבודד את הגורם האלרגני ולהבין מה גרם להופעת הפריחה. את זה ניתן לבדוק אצל אלרגולוג שיאבחן מהו הגורם המסוים שמביא להופעת הפריחה. בפריחה שמקורה אלרגני למשל ניתן לטפל על ידי משחה נגד פריחה שיכולה להיות משחה אנטי היסטמינית או לחילופין על ידי תרופות ביתיות דוגמת אבוקדו או תפוח אדמה על המקום המגורה. טיפול אנטי היסטמיני נחשב יעיל במיוחד והוא אמור להעלים את הפריחה בתוך כמה שעות.

במקרה שהטיפול האנטי היסטמיני נכשל או לא הניב את התוצאה הרצויה ניתן לעבור לטיפול על ידי משחה לפריחה בעור שכוללת גם סטרואידים. במקרה שמשחה מהסוג הזה לא תביא לשיפור במצב נדרש טיפול סיסטמי שיטתי. כך או כך במקרה שהפריחה נובעת ממקור אלרגני חשוב ליידע את החולה על מקור האלרגיה כדי להימנע מאותו גורם בעתיד.

דוגמאות