אבעבועות רוח בקרב ילדים ותינוקות
אמנם מחלת אבעבועות רוח נחשבת למחלת ילדים, אך היא עלולה לפרוץ גם אצל מבוגרים. לא תמיד מבחין ההורה בסימנים המקדימים כפי שפורטו לעיל. או מבחין ומייחס אותם לכאב של בקיעת שיניים או לווירוס קל. רק כאשר מתחילות להתגלות באזורים המועדים כמו מאחורי האזנים, על הבטן ועל החזה, וכן על הידיים ועל הרגליים נקודות אדומות הוא יוכל לשים את האצבע ולהבין כי ככל הנראה רופא יאבחן אבעבועות רוח ילדים, לצורך אבחון מומלץ לפנות לרופא שיאשר כי אכן מדובר באבעבועות רוח.
אבעבועות רוח תינוקות כמו גם בקרב אוכלוסיות בעלות מערכת חיסונית מוחלשת, עלולה לפרוץ בצורה קשה יותר. במקרים כאלו היא עשויה להוביל אף לנזקים חמורים מאוד ואפילו מוות.
אבעבועות רוח תסמינים
בהתפרצות אבעבועות רוח תסמינים לא חסרים על מנת לזהות את המחלה ככזאת. יחד עם זאת, תסמינים אלה מופיעים רק לקראת תום סיום תקופת הדגירה, וביתר שאת עם התפרצות המחלה, מה שמעלה את הסיכון להדבקת אחרים מבלי שהחולה עצמו מודע לעצם קיום המחלה.
בשלבים הראשונים של המחלה מתחיל הגוף להעלות את טמפרטורת הגוף, ובשיא המחלה יכולה הטמפרטורה לעבור גם את 40 המעלות. התסמינים העיקריים מופיעים כאמור, רק לאחר התפרצות המחלה, בצורת נגעים אדומים המתפתחים על פני העור והופכים עם הזמן לשלפוחיות מוגלתיות ומדבקות במיוחד. הופעת התסמינים אינה רלוונטית לעניין הטיפול ואין משמעות לזיהוי מוקדם של המחלה, אך בהחלט ישנה חשיבות בזיהוי התסמינים על מנת למנוע הדבקה.
אבעבועות רוח בקרב מבוגרים
מחלת האבעבועות נחשבת אמנם למחלת ילדים, היות ובעבר התפרצה בעיקר בקרב ילדים. אך כיום גם אבעבועות רוח מבוגריםמוכרת. והם עשויים ללקות בה ולסבול ממנה. יש לציין כי כאשר מבוגר חולה במחלה הוא מקבל אותה בדרך כלל בצורה קשה הרבה יותר. גם התסמינים המקדימים בימי הדגירה הינם משמעותיים בהרבה. וגם ימי הפריחה עלולים לגרום לו לכאבים רבים ולסבל של ממש.
אבעבועות רוח במהלך ההיריון
אישה בהריון שנחשפת לחולה באבעבועות רוח עלולה להידבק. אך במצבה הנוכחי עלולה המחלה לגרום נזקים מהותיים. ויותר ממה שייגרם סבל לעצמה. עלול העובר להינזק באופן משמעותי ביותר. בין אם מדובר על תחילת ההיריון, וכן כאשר מדובר על אבעבועות רוח בסמוך למועד הלידה. אבעבועות רוח בהריון עשוי להיות מסוכן ומזיק בהחלט.
אבעבועות רוח אחרי חיסון
בשנת 1995 הכניסו בארצות הברית את החיסון לאבעבועות רוח לשגרת החיסונים. גם בישראל הוכנס החיסון לשגרה וכל ילד המגיע לקבלת חיסונים החל מגיל לידה, מקבל גם אבעבועות רוח אחרי חיסון לחיסון יש תופעות לוואי אך היעילות שלו מוכחת באחוזים משמעותיים. לאחר קבלת חיסון עשוי ילד להעלות חום ואף לסבול מפריחה קלה בגופו.
טיפול באבעבועות רוח כיצד?
הטיפול בתקופת הפריחה הוא טיפול תומך. זה אומר שאין אפשרות לרפא את המחלה על ידי תרופות. אלא לסייע למי שחלה בהתמודדות מול הגרד ולא לסבול בעטיה. אמנם יש בתמיכה זו חשיבות רבה היות והיא מונעת חדירה של זיהום משני לתוך הגוף. תרופות אנטי היסטימניות יסייעו בהפחתת תחושות הגרד, טיפול באבעבועות רוח יקל על המחלה.
חיסון נגד אבעבועות רוח
לסל החיסונים המוכרים הניתנים כרוטינה שגרתית, נוסף בשנים האחרונות חיסון נגד אבעבועות רוח. החיסון ניתן בגילאים קבועים ומחולק למספר מנות לצורך שיפור היעילות של החיסון. כמו לכל חיסון גם לחיסון זה עשויות להיות תופעות לוואי. כמו נפיחות ואודם במקום החיסון.
עליית חום, כמו כן עלולה להתפרץ המחלה בצורה קלה ביותר ולהופיע כפריחה אדומה על כל הגוף. חיסון אבעבועות רוח ניתן לכל ילד ופעוט המגיע לקבל את החיסונים השגרתיים בטיפת החלב. ניתן לציין כי החיסון יעיל בהחלט באחוזים ניכרים ומומלץ ביותר למי שהמחלה עלולה לסכן אותו. כמו אישה בהריון שנחשפת למחלה וכו'. מרבית הילדים מקבלים חיסון אבעבועות רוח וחוסכים את הסבל הכרוך במחלה המציקה והמגרדת הזו.
דוגמאות